Bewegen is gezond!

Je voelt je daardoor niet alleen stukken fitter en gezonder, maar je verkleint ook de kans op allerlei (welvaarts)ziekten. Elke dag een half uurtje beweging is al voldoende

Om gezond te blijven en zich te ontwikkelen heeft een mens beweging nodig. Door elke week minstens 150 minuten matig tot zwaar intensief te bewegen, werk je aan je gezondheid. Niet alleen op fysiek gebied, maar ook emotioneel en mentaal. Het gevolg is dat je beter kunt omgaan met de uitdagingen van het leven. En dat is precies wat tegenwoordig wordt verstaan onder een goede gezondheid.

sport

Reden om te bewegen

1. Fysieke effecten

Voldoende beweging houdt de verschillende lichaamsfuncties op peil, zoals de bloedcirculatie, de ademhaling, de spieren, de gewrichten en de botten. Daarnaast heeft beweging effect op de stofwisseling en het lichaamsgewicht en versterkt het de weerstand. Ook het slaappatroon verbetert.

Regelmatig bewegen zorgt er ook voor dat je een kleinere kans hebt op het krijgen van verschillende ziekten, zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en COPD.

Beweging heeft in elke fase van je leven een positieve invloed op je fysieke gesteldheid, maar hoe eerder je er een gewoonte van maakt om voldoende te bewegen, hoe meer profijt je daarvan hebt.

heart

Reden om te bewegen

2. Emotionele effecten

Er is genoeg bewijs dat lichaamsbeweging ook van invloed is op het emotioneel welbevinden, vooral bij kinderen en jongeren. Het bewijs is vooral sterk als het gaat om zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Sportief bewegen levert tevredenheid en plezier op. Uiteraard zijn de resultaten afhankelijk van veel factoren. Het sociaal klimaat (leraren, trainers en andere volwassenen) speelt daarbij een belangrijke rol.

Verder is bewezen dat lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op je stemming en humeur. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig sporten en bewegen minder risico lopen om depressieve symptomen te ontwikkelen. En krijgen ze die toch, dan hebben ze een grotere kans op herstel als ze een actieve leefstijl hebben. Regelmatige fysieke activiteit kan zelfs net zo effectief zijn als antidepressiva en psychotherapie.

Sommige specifieke groepen kunnen nog extra emotionele voordelen ervaren van regelmatig sporten en bewegen. Zo kan het vrouwen helpen om meer in hun kracht te komen en jongeren om hun zelfvertrouwen te vergroten.

prize

Reden om te bewegen

3. Mentale effecten

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat het lichaam efficiënter omgaat met het verwerken van angst en stress. Ook lijkt het erop dat lichaamsbeweging het ontstaan daarvan kan tegengaan.

Het risico om een depressie te ontwikkelen als gevolg van vervelende gebeurtenissen of lichamelijke ziekten neemt af als je meer beweegt. Met andere woorden: je mentale veerkracht neemt toe. Dat is ook van belang voor de fysieke gezondheid en het verloop van fysieke ziekten. Sommige ziekten komen zelfs voort uit een minder weerbare mentale gezondheid, de zogeheten psychosomatische klachten.

© 2020 Vorden in Beweging. Alle rechten voorbehouden.